Sunday, April 29, 2012

Resepi Minggu Ini: Nasi Ayam Madu

Minggu ni plan nak masak nasi ayam madu...budak2 and hubby suka sangat makan nasi ayam..kat HK ni tak der nasi ayam yang halal...so terpaksa la belajar memasak..kalau kat Malaysia dulu...bertuah la klu nak masak nasi ayam..teringin nak makan jer..terus pegi nasi ayam mencongkam kat Gombak...or chicken rice shop...Refflesia Chicken Rice at The Mall..(sedap chicken rice ni...last month dah jumpa owner chicken rice ni..;)..and our favorite Chicken Rice Chee Meng...kat Bukit Bintang tu...(meleleh ayaq liuq).....nasi ayam ni saya dah masak banyak kali...dan hasilnya memang tak mengecewakan...kepada kawan-kawan yang nak mencuba...boleh la...cuba resepi kat bawah ni...



NASI AYAM CINTAHATI BERMADU.;)

BAHAN UNTUK NASI
1.4 cawan beras (basuh dan toskan)
2.5 cawan air rebusan ayam
3.3 ulas bawang merah (hiris)
4.3 biji bawang putih (hiris)
5.2 cm halia (hiris)
6.4 biji bunga cengkih
7.4 biji bunga lawang
8.3cm kulit kayu maniS
9.1 batang serai
10.1 sudu buah pelaga
11.sedikit minyak utk menumis

CARA:- Tumis semua bahan kecuali serai.Setelah naik bau masukkan serai dan air rebusan ayam. Tuang bahan2 tersebut dalam beras- masak dlm rice cooker (untuk nasi tu...tengok jenis beras jugak..kalau beras siam tu air kena kurang sikit...takut lembik sangat)

 
BAHAN SOS
1.10 biji cili merah (buang biji)
2.1 labu bawang putih
3.4 sudu besar gula
4.Garam secukup rasa

CARA:- Blend cili merah dan bawang putih hingga halus, masukkan garam dan gula-masak lebih kurang 20 minit. Kalau malas guna aje sos cili Thai yang cair tu (cap ayam)- saya selalu guna sos cili thai tu...:)

 
BAHAN-BAHAN AYAM
1.1 ekor ayam (kalau guna chicken wing pun ok)
2.2 cm halia
3.1 cawan sos tiram
4.1/2 cawan madu
5.minyak utk menggoreng

CARA: Kukus ayam dgn halia 20-30 minit. Then angkat masukkan sos tiram dan madu - biar dlm 15 minit. Goreng ayam dgn minyak hingga garing.(letak madu banyak makin nampak hitam)


BAHAN-BAHAN SUP
1.Air rebusan ayam
2.2 kiub maggi ayam knorr
3.1 batang lobak merah
4.4 biji kentang
5.Sedikit daun sup
6.Bawang goreng

CARA:- Guna air rebusan ayam yang dikukus tadi (or rebus ayam yang baru daam 4-5 ketul), masuk semua bahan,+ garam + gula. Hias dengan daun sup dan bawang goreng.



Tengok gambar tu...namapak sedap kan...memang sedap pun...selamat mencuba k...happy weekend!


2 comments:

  1. hi k.zurin...Baru tau ada blog....I'll Follow you.

    ReplyDelete
  2. hi dayang...blog ni dah lama tapi dah tak active...since duduk HK ni tak der hobby selain shopping..shopping and shopping...he..he..now dah ada hobby baru blogging..;)..I love cooking nnt i update resepi2 yang best...and places of interest kat HK ni..so klu nak datang boleh buat reference nanti...thanks for reading and following my blog!

    ReplyDelete