Monday, April 30, 2012

Maggi Vs Roti canai...

Petang tadi pegi makan roti canai..teringin sangat nak makan roti canai dengan teh tarik..dekat area ofis ada Malaysian Restaurant....called Sabah....yang menebar roti canai dan yang tarik teh tu Cina...mesti la tak sama dengan mamak kat pelita tu....tak pe la..asal ada rasa 'mamak' sikit2 pun jadi la....roti canai tu tak selembut biasa..and teh tu buihnya tak setinggi kat Malaysia...(waiter tu boleh tanya nak teh tarik panas ke sejuk...kat sini teh tarik sejuk pun adaaaa)...hu...hu....4 keping roti canai + 4 cawan teh tarik + semangkuk sambal sotong = HKD370 = RM160; itu lah harga cost of living kat HK....

Balik rumah konon dah tak nak makan...tapi lapar jugak..(mcm mana nak kurus ni..!!)...so apa lagi resepi special "sedap dimasak...cepat di makan"...he..he...Anyway resepi maggi ni sangat special..setakat ni sape yang makan memang cakap sedap...(tak tahu la just nak ambik hati jer ke...;)...tapi saya rasa memang sedap pun...;)..kalau nak cuba boleh try resepi ni k:-

Maggi Baling Special ( Resepi ni saya belajar dengan my brother; Bog masa kat Kedah)



Bahan-Bahan
1) 2 paket Maggi Kari (Maggi lain pun ok..tapi Maggi kari lagi sedap...)
2) 2 ulas bawang putih ( di ketuk kalau malas...klu rajin mayang halus...;)..)
3) Seulas bawang besar (letak separuh pun ok..potong bulat..)
4) Sayur : carrot atau sayur apa2 mengikut kesukaan masing2...
5) Isi ayam..nak guna udang or daging pun ok...(jumlah agak2 jer)
6) Sos cili life (3 sudu besar)
7) Kicap manis kipas udang (3 sudu besar)
8) Sos tiram (1 sudu besar)
9) 1 biji telur
10) Limau nipis, cili, bawang goreng dan daun sup (tak nak letak pun tak pe..tapi limau nipis tu wajib...coz tu yg buat sedap..;)

Cara-Cara:

Tumis bawang putih (minyak 2 sudu besar)...masukkan isi ayam...bila separuh masak..masukkan air...(air ni agak2 je...kalau nak kuah banyak masukkan banyak air)..biar mendidih..then masukkan perencah maggi + carrot...bila dah agak lembut carrot tu, masukkan semua sos tu...kalau kuah tu kurang kick masukkan gula dan garam secukup rasa...akhir sekali masukkan maggi dan bawang besar...dan pecahkan sebiji telur...biar seketika...(jangan lama sangat nnt maggi tu lembik)...so tutup api...dah masak....bila nak dihidang perahkan limau nipis.., cili, bawang goreng dan daun sup....mesti sedap menjilat jari....SELAMAT MENCUBA...:)



p/s: kalau malas, buat maggi rebus jer...he..he...



No comments:

Post a Comment