Sunday, April 29, 2012

Rainbow Cream Puff


Today tak jadi masak nasi ayam...lunch kat Masjid Wanchai..dah lama tak makan kat situ...balik jer dah fikir2 apa nak masak untuk minum petang....hari tu dah tengok resepi cream puff from Dapur Kak Zu...teringin nak mencuba...akhirnya menjadi jugak...daddy suka..budak2 suka...mommy pun happy...next time boleh buat lagi..:)....kepada yg nak cuba boleh try resepi ni...thank you to Dapur Kak Zu for the resepi..



Bahan-bahan
100 gm butter
250ml air
1/2 tsp gula castor
secubit garam
150 gm tepung gandum (ayak)
3 biji telur

nak kurangkan bau telur tu..saya letak essence vanila 1 tsp...tak letak pun tak pe..;)

Cara: Campur butter+gula+air+garam, then masak hingga mendidih...tutup api dan masukkan tepung (masa adunan masih panas)..gaul rata. Then gunakan mixer putar hingga adunan menjadi suam...lepas tu masukkan telur sebiji demi sebiji..putar hingga sebati. Masukkan adunan ke dalam piping beg dan gunakan nozel mengikut kesukaan masing2...saya guna nozel yan pecah lima...so dapat la design yang cute tu..:)..bakar selama 20-25 minit dengan suhu 200C. Bila dah masak..biar sejuk..belah puff dan masukkan custard filling. Saya letak sprinkles and coklat rice sebelum bakar..so bila masak nampak cantik sikit, colourful...thats why namanya rainbow cream puff...;)




Custard Filling
1 sudu besar tepung custard
1 sudu besar tepung gandum 4 sudu besar gula
200ml fresh milk
1 biji telur
1 sudu besar butter

masak double boil..hingga pekat.

Selamat mencuba ye..klu jadi nanti post la gambar..:)





No comments:

Post a Comment